Molens in Alto Aragón — molino harinero

Ventas de Santa Lucía

Ventas de Santa Lucía is een kruispunt iets ten noorden van Graus op de hoofdweg naar Benasque en Cerler. Komende vanuit Graus rechts afslaan naar La Puebla de Fantova en dan nog eens rechts houden bij de splitsing. Spoedig kruis je een klein water­loopje — Barranco de la Bodequeta genoemd op sommige kaarten — dat in de diepte ligt. Voorbij de brug is er een bocht en er voor leidt een spoor naar de molen vlakbij.

Foto's: 06.I.2012

(1) Molino de Ventas de Santa Lucía — overzicht van achteraan

De eigenaar van de molen, die dateert uit 1903, is de Comunidad de regantes de la Acequia de Santa Lucía en die hebben de molen voor een termijn van 50 jaar afgestaan aan het stadje Graus. Graus zal de molen gebruiken voor sociale activiteiten en ook als interpretatiecentrum in verband met water.
In oktober 2006 startte men met de restauratie — met steun van Leader plus — en het werk was gedaan twee jaar later met een inhuldiging waar verschillende functionarissen aanwezig waren.

(2) Bovenverdieping op straatniveau.
(3) Cárcavo met ruimte voor 2 wielen

Het gebouw telt 4 verdiepingen met de hoogste gelijk met de straat (2). De wanden zijn van adobe gebouwd, behalve voor -2 en -3 die (bijna) geheel uit steen zijn gemaakt.
De cárcavo (3) is een mooi stukje metselwerk met plaats genoeg voor twee wielen, alhoewel er maar één aanwezig is — waarschijnlijk al vanaf het begin want er is ook geen spoor van een tweede botana.

(4) Metalen wiel
(5) Botana met klep met kalkafzetting

Het wiel (4), uit metaal, ziet er slecht uit. De botana (5) en de klep ervan zitten vast door kalkneerslag: ze kunnen met geen mogelijkheid gebruikt worden om het water te regelen. Ik neem aan dat het alleen de bedoeling was om de molen te bewaren samen met zijn inhoud, maar niet om te komen tot een maalvaardige molen.
Iets stroomopwaarts wordt het water afgetapt. Het canal kruist dan het riviertje (7) over een opmerke­lijke boog en komt de molen binnen op het niveau van de straat (6). De stenen liggen echter op minus 2 en dat betekent dat er een cubo moet zijn binnen het gebouw! Op een dag moet ik eens terug komen om binnen rond te kijken.

(6) Laatste stukje van het canal
(7) Aquaduct over de barranco

Path: Home / Altoaragón: oude molens / Ventas de Santa Lucía
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en websites
© en e-mail: