Molens in Alto Aragón

Villanovilla

Villanovilla is een klein dorp in de Garcipollera vallei. Neem vanuit Jaca de hoofdweg naar Frankrijk. In Castiello de Jaca rechts af naar Bescós en Villanovilla en de Virgen de Iguacel. De weg loopt langs de kleine Río Ijuez en maakt na enige tijd een scherpe bocht naar rechts om de rivier te kruisen en zo het dorp te bereiken. Parkeer je voertuig bij dei scherpe bocht en loop de rivier af naar het westen tot je de enorme muur ziet van het meer (1). Je kan ook langs de weg teruglopen en muren zien te ontdekken tussen de bomen.

Foto's: 19.VIII.2011

(1) Molenvijver van Villanovilla gezien uit het oosten

Alhoewel er niets meer over blijft van de eigenlijke molen (2) is de site zeker een bezoekje waard voor de vijver. Foto 3 geeft een duidelijke indruk van het enorme volume. Let ook op de fijne afwer­king met geselecteerde natuurstenen en een afdichtingslaag aan de binnenkant. Er is zelfs een eenvoudige ladder (4, 7) om er in af te dalen.

Ik kon niet uitmaken hoe het reservoir gevoed werd, maar er waren waarschijnlijk twee bronnen: de eerste de Río Ijuez en de andere de afloop van de hellingen achter de molen.

De 1ste (1936) en 2de (1952) edities van de kaar­ten van het Instituto Geográfico Nacional tonen de molen met lijnen naar dorpen in de buurt (Yosa en Bescós de Garcipollera, Acín en Larrosa), maar niet naar Villanovilla zelf. De molen was nochtans eigen­dom van iemand uit het dorp. Was de afstand te klein? Gemakzucht van de kaartenmakers?

Het is duidelijk dat, zelfs met zo'n grote voorraad water, het moeilijk moet geweest zijn om op een betrouwbare en regelmatige manier stroom te leve­ren, zeker gedurende de vaak erg droge zomers.

(2) Schamele resten van de molen: enkele hoopjes stenen onder de struiken.
Let op de gelige boom in beide foto's.

(3) Binnen in de molenvijver van Villanovilla; de wanden reiken 4m hoog!

(4) Saetín met ladder
(5)
(6)

(7) Ladder
In de wand helemaal aan de andere kant van de uitlaat (saetín) bevindt zich een bijzondere (5, 6) constructie. Het is de eerste keer dat ik zo iets zie en ik weet niet waarvoor het dient.

Ongeveer halfweg de wand zit er een kleine schuif­deur. Het deurtje is in de muur ingezonken en om er van bovenaf aan te kunnen is de volledige kolom tot boven uitgespaard. Ik vraag me af: waar­om die klep niet gewoon tegen de wand monteren? Dat was toch eenvoudiger?

Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Villanovilla
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en websites
© en e-mail: