Molens in Altoaragón - harinero, aceitero

Torres del Obispo

Torres del Obispo is wellicht niet zó eenvoudig te vinden want het ligt niet op een gewone toeristenroute. Neem in Graus de hoofdweg naar het zuiden en sla even later linksaf naar Benabarre. Je bereikt vrij snel Torres del Obispo. Rechtdoor waar je linksaf het dorp zou in rijden. Snel hierna bereik je de zuidelijke ingang van Torres en een brug met opritten voor een weg met snelverkeer. Aan de overkant van de brug leidt een smalle weg naar Juseu. Precies hier ligt de molen. De lage muurtjes zijn de bovenste lagen van het complex.
De molen kreeg water van de Barranco del Molino.

Foto's: 20.VIII.2006; Kaart: Inst. Geográfico y Catastral, 1952

(1) Overzicht van de molen
(2) Alleen de top is zichtbaar van de weg

De watermolen van Torres del Obispo is een enorm gebouw van verschillende verdiepingen verborgen in een smalle vallei.
Het eerste dat op valt is de embalse die boven en een beetje achter de rest van de constructie ligt. Het meer ligt op de hoogte van de nieuwe weg (2) en niets verraadt de aanwezigheid van de rest van het complex.
De verbinding tussen de Barranco del Molino en het meer (embalse) is verdwenen door de nieuwe weg. De rest van het reservoir (altijd aangeduid met blauwe pijl) met zijn wanden van grote stenen die convergeren naar de saetín (inlaat) is nog intact (3).

(3) Het reservoir met stenen muren
(4) De vijver met de graanmolen er onder

Beneden de vijver ligt de harinero (graanmolen, gele pijl in 4,5 en 8) die naar het oosten opent. De oliemolen nog een niveau lager opent naar dezelfde windstreek (6, rode pijl in 1 en 5).
Harinero en aceitero hebben beide hun lange as dwars op de as van het hoofdgebouw. Dit is best zichtbaar bij de oliemolen (7). De apparatuur is echter geconcentreerd tegen het hoofdgebouw. Daar was ook de energie.

(5) Gezien vanuit het oosten
(6) Ingang van de aceitero

De witte pijl (1, 5, en 8) toont wat volgens mij een electrische centrale was. Een eerder kleine kamer net boven de cárcavo (7) en met een smalle deur verbonden met de aceitero op hetzelfde niveau.
De hoofdingang naar de central eléctrica zit in de westelijke muur. Het is de enige deur aan deze kant van het gebouw.

(7) Cárcavo, centrale en aceitero
(8) Molen vanuit het westen

Path: Home / Altoaragón: oude watermolens / Torres del Obispo
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en websites
© en e-mail: