Molens in Alto Aragón – harinero

Sabiñanigo

Sabiñanigo is een gemeente in de Alto Gállego streek van de provincie Huesca. De molen bevindt zich aan de zuidkant van de stad aan de samenvloeiing van de río Gállego en de río Basa. Het gebouw is te bereiken vanaf de parkeerplaats bij de Bar-Asador in de barrio del Puente de Sardas. Er begint een grintweg tussen de bar en een magazijn. Loop die af en je komt aan de molen (7).

(1) Constructie met beneden de eigenlijke molen.

Alle ingangen waren goed afgesloten, waardoor we niet binnen konden rondkijken. De molen komt echter voor in het Sistema de Información del Patrimonio Cultu­ral Aragonés (sipca.es) en, volgens hun fiche, blijft er niets van de apparatuur over. De foto's (1, 2, 7) tonen dat het gebouw verschillende veranderingen ondergaan heeft.
De molenhandel gebeurde in de beneden­verdieping. De latei van de ingang is gegraveerd met het opschrift AÑO 1793 (3), vermoedelijk het jaar van de constructie.

De cárcavo (benedenhuis, rechts in 2) verkeert in goede toestand. De mond ervan is afgesloten met bakstenen en een houten deur. De cárcavo wordt nu gebruikt als kippenhok.

(2) Gelijkvloers met de molen en de cárcavo (onderhuis) omgevormd tot kippenhok.

(3) Latei gemerkt met AÑO 1793.
(4) Halve molensteen in het gras
(zichtbaar in 1 rechts van de golfplaat).

Het voormalige restitutiekanaal dat uit de cárcavo komt heeft een koppel oude molenstenen als vloer (5, 6). Hun diameter meet 140 cm en ze dragen een oud zwaaischerpsel.
Een derde steen ligt in het gras tussen de deur en de afvoer (4).

(5) Koppel molenstenen in de afvoer van de cárcavo.
(6) Een oude loper.

(7) Bovenverdieping van de constructie.

Path: Home / Alto Aragón: oude watermolens / Sabiñanigo
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: