Molens in Altoaragón - aceitero

Radiquero

Radiquero is een klein dorp in de Somontano de Barbastro streek. Het ligt ten westen van Alquezar dat een heel populaire bestemming is voor toeristen. Gelijk va waar je komt is het wellicht best om de borden naar Alquezar te volgen tot je op de A–1233 bent.
● Kom je via Adahuesca dan staat Radiquero op de wegwijzers. Na bijna 5km staat Radiquero met al zijn toeristische hoogtepunten aangekondigd. Op dat punt draait de weg naar rechts en in die bocht vertrekt een smalle weg naar links. De molen staat ongeveer 80m verder in die smalle weg.
● Kom je van de andere kant, dan zou je een camping en een kruispunt moeten vinden bij km 2 van de A–1233. Niet rechtsaf naar Alquezar. Wél rechtdoor naar Huesca. Radiquero ligt minder dan 2km verderop. Rij het dorp niet in; blijf op de hoofdweg. De weg draait naar rechts en dan weer links en in deze wijde bocht vind je dezelfde smalle weg die je nodig hebt.
(1) Gevel van de molen op het oosten gericht — ingang van de eerste verdieping.
De molen is een klein gebouw van twee niveaus met elk een eigen ingang. We denken dat het gelijkvloers de eigenlijke molen bevatte; de eerste verdieping was waarschijnlijk opslagruimte.
We konden niet naar binnen en er was slechts één raam dat uitzicht gaf op het interieur (3). Het lijkt erop dat de ruimte is opgedeeld in aparte kamers volgens de verschillende stappen van het productie­proces.

(2) Gevel en ingang op het zuiden — ingang van het gelijkvloers.

(3) Decantatieruimte.

(4) Tentoonstelling van kollergangen.

Buiten, rond de molen, worden verschillende stukken uitrusting (kantstenen, containers), alle­maal van steen, tentoongesteld. Het is niet duidelijk of ze alle oorspronkelijk tot deze molen behoorden. Naar mijn gevoel is er binnenin niet genoeg ruimte. Ze kunnen vanuit een andere molen in de buurt hierheen gebracht zijn om deze plek, die duidelijk als piknik-site zal worden ingericht, op te fleuren.
De staat van de decantatieruimte (3) ziet er niet geruststellend uit voor de toestand van de rest van de molen en zijn inrichting. Laten we hopen dat de metalen onderdelen (mengmachine, pers, wagentje) nog aanwezig zijn.

(5) Olijfmolens en opslag containers.

(6) Olievat uit steen bezet met tegeltjes.

Path: Home / Altoaragón: oude molens / Radiquero
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: