Molens in Altoaragón

Puibolea

Puibolea is een klein dorp in de Hoya de Huesca streek. Het ligt ten noord-westen van Huesca stad. Verlaat Huesca en volg de borden naar Ayerbe en Pamplona (A-132). Rechtsaf bij km 4 waar Chimillas, Banastás, en Lierta aangeduid staan (HU-V-3141). Aan de afslag naar Lierta op de hoofdweg blijven die naar links draait. Aan de voet van Puibolea uitkijken voor het kruispunt met de afval containers waar een bord staat naar het boerderijcomplex Gratal. De molens liggen langs de Barranco Bueno (Bco Salado) en beide zijn zo goed als helemaal verdwenen.
(1) Wellicht de molenvijver van de Molino de las Salinas.

(2) Kaart uit 1953 — © IGN.es
De eerste van de twee molens, dichtst bij het dorp (2) hoorde ver­moedelijk bij een groep huizen, vroeger bekend als de Casas de la Salina. Vandaar de naam Molino de las Salinas — Salinas wegens de zoutwater­bronnen in de omgeving. In 1937, de burgeroorlog, werd er hier hevig gevochten om de molen en het dorp te veroveren. De huizen zijn verdwenen en er zijn nauwelijks nog sporen van de molen.

De andere molen, meer naar het noorden (2), heeft wellicht geen specifieke naam. De molen is in de bedding van de rivier gebouwd op de helling van de linker oever (3). Ten tijde van ons bezoek stonden slechts enkele buitenwanden en enkele pijlers nog overeind (4).

Er ligt een ondiepe molenvijver (5) net op de linkse rivierschouder. De wanden bestaan uit aarde, maar naar de ingang van de drukpijp (saetín) zijn er twee muren, gebouwd uit regelmatig gekapte natuur­stenen, die trechtervormig naar de drukpijp convergeren.

(3) Molino met Puibolea in de achtergrond — de molenvijver (5) ligt links boven.

(4) De schamele wanden die nog rechtop staan.

(5) De molenvijver boven de molen getoond in 4.

Path: Home / Altoaragón: oude molens / Puibolea
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: