Molens in Altoaragón - harinero, central eléctrica

Javierrelatre


In Sabiñánigo de weg naar Huesca nemen. In Hostal de Ipiés rechtsaf naar Caldearenas en dan Javierrelatre. Laat de wagen achter bij de wegwijzer naar Central eléctrica. Het is ongeveer 1 km naar de centrale en nog eens 2 km naar de molen. De molen is eigenlijk dichter bij Caldearenas, maar ik geef toch de voorkeur aan de langere weg, die heel aangenaam wandelen is.
De molen krijgt water van de Río Gállego.
 
De molen is erg vervallen.
Alhoewel Pallaruelo zegt dat er ook een batán was, kon ik alleen maar resten vinden van een electriciteitscentrale en een graanmolen (harinero).
De voorgevel keek uit over de rivier, maar nu hebben populieren de site ingenomen. Ze staan ook in de uitvoer van de cárcavo die zelf bijna helemaal dichtgeslibt is.
Het dak is weg, net als de bovenverdieping. Ploegend tussen het puin herkenden we nog oude spullen die van de harinero over bleven.

De centrale is minder moeilijk te bezoeken. Het wiel toont hoe de generator vanop de verdieping geregeld werd. Het Waarom wordt zo duidelijk. Eén van de muren draagt een jaartal: año 1922.

 
merktekens op een zijmuur vlak onder het dak (hoek links boven op foto hierboven)
 
De achterkant van de molen is interessantst. Rond de molen tot je het pad vindt dat aan de achteringang uitkomt. Uiteindelijk sta je aan de deur naast het regelwiel. Dezelfde foto toont hoe de molen tegen een huizenhoge rots aangebouwd is. Het kanaal - breed en diep - tapt zijn water nabij Caldearenas. Het duikt onder het pad en loopt uit in een dubbele cubo. Er is geen reservoir. De Río Gállego kon blijkbaar vertrouwd worden. De cubos konden met een simpele klep in een spleet op het pad van elkaar afgescheiden worden. Hun vorm is min of meer ovaal en bepaald door de vorm van de rots.
Bekijk nog eens die deur. De basis komt overeen met de top van de cubo. Een flinke waterkolom die stond voor een ferme druk.
Mérite le détour! zouden sommigen zeggen.
Terwijl je hier nu toch bent, kan je misschien ook eens de oppervlakte van de rots nader onderzoeken. De korstmossen zijn heel mooi. Kijk ook uit voor religieus geïnspireerde gravures in de steen. Bovenaan deze pagina toon ik er een deeltje van. Het is de Virgen del Pilar, patrones van Aragón.

Path: Home / Altoaragón: oude molens