Molens in Altoaragón
harinero, central eléctrica, aceitero, batán

Guaso

Guaso bereik je gemakkelijk vanuit L'Ainsa waar je start aan de wegwijzer naar Guaso. Je verlaat de bebouwing, kruist de Río Ena en bereikt dan een groepje huizen aan de voet van een hoger plateau. Hier rechts af naar de Río Ara. De weg wordt smal en draait een eind verder scherp naar links. Kort hierna neem je de rechtse tak die af daalt in de vlakte van de rivier. Tijd om de wagen te parkeren. Loop de weg verder af en je bereikt vrij snel de markeringen van het lokale PR-wandelpad (geel-wit). Volg dit pad naar het westen. Je zal langs irrigatie- en drainagekanalen lopen en eerst bij de batán, dan de nieuwe centrale en tenslotte het hoofdgebouw van de molen komen.

Foto's: V.2001, VIII.2006, XII.2007

 
 
(1) Molen met Guaso op de heuveltop (2) Oude kaart toont stroming in de kanalen
 
De molen van Guaso ligt vrij ver van het gelijknamige dorp en bijna 200 m lager in de vallei van de Río Ara. De cirkel op kaart 211 van het Spaanse Instituto Geográfico y Catastral (2a ed. 1952) toont de plaats van de molen tussen Río Ara en Río Ena. Let op de rode steepjeslijnen die aangeven dat de molen verschillende dorpen van energie voorzag. De kaart toont nóg iets verrassends. Als je nauwkeurig kijkt zie je aan de pijltjes dat het water oorspronkelijk uit de Río Ena kwam. Tegenwoordig wordt water getapt uit de Río Ara maar veel verder naar het westen nabij Margudgued. Alle kanalen zijn goed onderhouden want ze zijn nog steeds in gebruik voor irrigatie en nodig voor de nieuwe centrale.
 
(3) Río Ara met het aftappunt (4) Eerste meters van het aanvoerkanaal
 
(5) Kanaal recent geruimd en verbreed (6) Kanaal duikt onder de Río Sieste
 
(7) Río Sieste met kanaal dat aan de overkant opduikt (8) Kanaal aan de molen
 
De watertoevoer door het kanaal wordt nu computer gestuurd. De valdeur (8) opent of sluit zoals de nieuwe electriciteitscentrale het wil.
 
(9) Klep naar het zijkanaal (10) Eerste meters van het zijkanaal (11) Zijkanaal
 
 
Inleiding 
Leer hoe een molen werkt 
Bezoek de molens; catalogus 
Litteratuur en web-links 
© en e-mail:

Pad: Home / Altoaragón: oude watermolens