Molens in Alto Aragón

Castiello de Jaca

Castiello de Jaca ligt langs de hoofdweg van Jaca naar Canfranc en de tunnel naar Frankrijk. Aan het mesón (waar La Garcipollera is aangeduid) rechts af en dan een plaatsje zoeken op de parking tussen het restaurant en de rivier. Bekijk ook even het informatiepaneel (hopelijk is het er nog) en loop dan terug naar de hoofdweg waar je de Calle la Fábrica moet vinden. Loop die af, keer naar het noorden en onder de spoorweg­brug en vind je weg naar de nieuwe wijk El Molino. Hou de muren in de gaten en op basis van het patroon van de stenen zal je de voormalige molen zonder moeite herkennen.

Foto's: 19.VIII.2011

(1) Calle La Fábrica
(2) Calle Del Molino

Behalve twee straatnamen en enkele versleten stenen die een tweede leven vonden als ornament herinnert er zo goed als niets aan de oude molens.
Niet lang geleden werd er nieuwbouw opgericht rond de enorme Molino del Señor (7).

(3,4) Molenstenen op rust

Mogelijke kopers werden niet geïnformeerd en zagen zelf ook niet dat de huizen in een oude win­terbedding van de Río Ara­gón werden opgetrokken. De projectontwikkelaar, met toepasselijke naam El Molino de Cas­tiello SL, schonk geen aandacht aan de Europese Overstromings Richtlijn over ontwik­keling in overstromingsgevoelige gebieden. Het noodlot sloeg toe en nog voor de helft van de ge­bouwen recht stonden, werden er verschillende vers bewoonde huizen door de rivier meegesleurd!
De Spaanse Blog del Agua maakt in zijn rapport van 20 novem­ber 2012 een analyse van de situatie en komt tot de conclusie dat de gebeurtenissen voor niemand een verrassing hadden mogen zijn.
Ik bewaar een lokale kopie van die analyse: Inundaciones e irresponsabilidad (PDF, 10MB). De tekst is in het Spaans, maar de beelden alleen al zeggen genoeg.

(5) Conglomeraat
(6) Oude electriciteitspalen
(7) De voormalige Molino del Señor
(8) Oude foto met de molino, de fábrica en de spoorwegbrug
(gevonden op het informatiepaneel)

Path: Home / Alto Aragón: oude watermolens / Castiello de Jaca
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: