Molens in Alto Aragón — harinero

Alquézar

Alquézar bereik je gemakkelijk uitHuesca en Barbastro. Uit Barbastro de weg nemen langs de Río Vero. Alquézar naderend is er eerst de afslag naar Buera en dan een ietsje verder de afslag naar Bárcabo en Colungo waar je de wagen kwijt kan aan de Puente de la Albarda. Loop naar de overkant en dan het pad naar links. De molen bevindt zich vlakbij tussen het pad en de rivier. Oude kaarten noemen deze molen de Molino de abajo (de onderste molen). De molen ligt op de Río Vero.

Foto's: 8.XI.2011

(1) De molen met bijgebouwen.

(2) Het gebouw is een lege schaal
Het is een groot gebouw, drie verdiepingen hoog en met kleinere bijgebouwen, en het verkeerd in een belabberde toestand. Het is een lege schaal waar alles verdwenen is behalve een molensteen en een stel tandwielen.

De cárcavo herbergt twee systemen. Eerst een saetín met botana die op de achterwand ­is en dient voor het metalen wiel onder het steenkoppel. Net boven die botana komt er een lange smalle pijp uit de wand. Die buis heeft zijn eigen klep en controle­staaf (5). Ik ben er niet zeker van, maar deze contraptie zou wel eens iets te maken kunnen hebben met de productie van electriciteit.

(3) Molensteen met pandscherpsel
(4) Tandwiel met houten tanden
(5) Cárcavo met twee systemen

Path: Home / Alto Aragón: oude watermolens / Alquézar
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: