Molens in Alto Aragón - steengroeve

Almunia del Romeral

Almunia del Romeral is een klein dorp ten noordoosten van Huesca stad. Vanaf Huesca de hoofdweg nemen naar Barbastro (N–240) en na enkele kms links af (A–1227) naar Loporzano, Bandaliés, en Sipán, dan Loscertales. Voorbij Sipán, maar voor Loscertales, weer links naar Molinos de Sipán. Rij doorheen Los Molinos, het zijn smalle straatjes, waar je de Gratizalema rivier zult kruisen, en ga door tot aan het einde van de weg in La Almunia del Romeral.

Foto's: 06.x.2016

(1) De helling boven La Almunia del Romeral

We leerden deze site kennen door een artikel in een dagblad van de streek () waar we het volgende lazen (uit het Spaans): Een apart thema zijn de molenstenen, die tot midden 19e eeuw zeer lokaal waren, zoals die uitgehouwen in de kloof van de Molón de San Julián de Banzo of op de kammen boven La Almunia del Romeral. (mijn nadruk).
Bij het artikel staat een foto van een achtergelaten molensteen op de helling boven het dorp. Er is voldoende achtergrond zichtbaar zodat een goede inschatting van de positie mogelijk is.

We hebben het terrein zorgvuldig verkend, maar hebben de molensteen niet kunnen ontdekken. Er waren echter grondwerken uitgevoerd op de locatie en de steen is sindsdien mogelijk verdwenen.

(2) Uitzicht vanaf de top van de helling.

(3)
Het is heel duidelijk dat hier ooit een groeve actief was. We zien sporen van extracties en veel steen­afval; niets doet echter denken aan een molen­steen.

Het type gesteente (3) is identiek aan de stenen die we vonden in de groeve van Colungo.


: José Antonio Cuchí — 2014 — Las canteras de piedra oscense.
Diario del AltoAragón, 10.viii.2014, p 72–73.

 

Vorige groeveMolensteengroevenpad — Volgende groeve.
Path: Home / Alto Aragón: oude molens / Groeve van Almunia del Romeral
Inleiding
Leer hoe een molen werkt
Bezoek de molens; catalogus
Literatuur en andere websites
© en e-mail: